Resultaten pluisdag naturalis 27 december 2013

In de archieven van Naturalis werd vorig jaar een aantal partijen kerkuilbraakballen uit de jaren veertig en vijftig aangetroffen. Deze braakballen zijn afgelopen jaar allemaal uitgeplozen met uitzondering van de laatste grote partij, afkomstig uit Gulpen (Zuid-Limburg).

 Op vrijdag 27 december 2013 is de tweede pluisdag georganiseerd in Naturalis. Na een oproep in Zoogmail bleken 18 mensen bereid de derde kerstdag pluizend door te brengen. In de ochtend konden we rustig achter de schermen werken. Gedurende deze uren werd de grote partij uit Gulpen (Zuid-Limburg) welke was verzameld in de kerktoren in 1949. Een goede gelegenheid om ervaring op te doen en kennis te delen met niet alledaagse soorten.

braakbalpluizen 1

 

 

 

 

 

 

 

 

In de ochtend kon er, afgeschermd, in alle rust worden gewerkt

 

In deze partij van 626 prooien zijn 15 soorten kleine zoogdieren aangetroffen. Meest bijzonder was de veldspitsmuis, inmiddels al enige decennia uit Zuid-Limburg verdwenen. Bijzonder zijn ook acht waterspitsmuizen en zes mollen.

 Meest algemeen zijn veldmuis (30%) en tweekleurige bosspitsmuis (21%).  Het aandeel ondergrondse woelmuis (8%) en huismuis (6%) is opvallend hoog. Naast kleine zoogdieren werden vogelresten, amfibieĆ«n en grote kevers aangetroffen. Dit is echter maar een klein deel van de partij (3%).

braakbalpluizen 2
 

 Resultaten van een grote partij braakballen uit Gulpen (Zuid-Limburg), verzameld in de kerktoren in 1949.

 

In de middag mochten museumbezoekers meedoen. De onderzoeksarena liep vol met  honderden kinderen en ouders. En alle serieuze ochtendpluizers ontpopten zich tot enthousiaste educatiemedewerkers. In een hectische omgeving hebben we samen drie partijen kunnen pluizen uit  het Naardermeer, Weesp en Sliedrecht.

De kinderen kregen allemaal 1 braakbal te pluizen. De schedels en kaken zijn door ons gecontroleerd en genoteerd. De kinderen werd duidelijk gemaakt dat ze meedoen aan een belangrijk onderzoek naar de verspreiding van muizen. Daarna namen de trotse onderzoekertjes de botten en andere resten mee naar huis om ze later aan hun juf of meester te laten zien. We hebben in de middag in totaal 479 prooidieren op naam gebracht en dertien soorten gevonden.

braakbalpluizen 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was in de middag wel anders !

 

  Naardermeer Weesp Sliedrecht
Gewone bosspitsmuis 85 26 24
Dwergspitsmuis 4 3 2
Waterspitsmuis   1 1
Huisspitsmujis 11 2 8
Woelrat   1 11
Rosse woelmuis 21   4
Veldmuis 99 50 26
Aardmuis 19 27 3
Noordse woelmuis     4
Bosmuis 24 3 5
Dwergmuis 3 6 2
Huismuis 2 5 4
Bruine rat 2   1
Vogel   8  
       
Totaal 270 132 95

 

Al met al zijn meer dan 1000 prooidieren op naam gebracht en vele honderden bezoekers & kinderen in aanraking gebracht met deze interessante en eenvoudige manier van onderzoek.
En onderzoek doen past heel goed in de sfeer van Naturalis.
Kortom, het was een heel geslaagde derde kerstdag.

Met het uitpluizen van deze laatste partij is er een eind gekomen aan het project oude braakballen. Op dit moment worden de laatste gegevens verwerkt en het rapport met de resultaten worden afgerond.


Kees Mostert & Nico Jonker


Met dank aan :

Jan Boshamer
Bernard van Duynen
Jan Alewijn Dijkhuizen
Adrie van Heerden
Nico Jonker
Peter Kant
Frank van der Knaap
Guido Keijl
Jesse Keijzer
Mark van Leeuwen
Ger Maatkamp
Jan van Mil
Kees Mostert
Bart Noort
Dick Schermer
Eric Thomassen
Floor van Vliet
Jan Wondergem