Boommarter in de polder

 

In september 2012 was ik bezig met het ophangen van cameravallen in Midden-Delfland. Midden-Delfland is gebied ingeklemd tussen Rotterdam, Delft en het Westlandse tuinbouwgebied. Doormiddel van de cameravallen wilde ik er achter komen waar er vossen in het gebied aanwezig waren en waar niet. Dit lukte vrij snel en ik had direct mooie videobeelden van rond snuffelende vossen.

In april 2013 had ik de meeste bosschages in het gebied onderzocht. Mijn twee camera’s heb ik vervolgens opgehangen in het Vlaardingse Broekpolderbos aan de rand van Midden-Delfland. Boommarter in de polderDe cameravallen hadden vier nachten in de Broekpolder gehangen (met lokmiddelen als valeriaanolie, zoutloze pindakaas en een kippenei). In de meeste gevallen staan er altijd wel meerdere bosmuizen op de beelden en af en toe iets anders, zoals spitsmuizen, egels, vossen, konijnen, verschillende vogelsoorten of katten, maar toen ik dit keer thuis het geheugenkaartje in mijn computer stopte om de beelden te bekijken zag ik een grote marter die zich sierlijk huppelend voor de camera bewoog. Ik was verbaasd! Deze beesten (of het nu om een boommarter of om een steenmarter ging) kwamen hier helemaal niet voor. Na wat informeren bleek het met zekerheid te gaan om een boommarter. Ik was direct enthousiast, en toen ik een paar dagen later opnieuw een boommarter vastlegde op twee andere locaties in de Broekpolder was ik erg nieuwsgierig geworden. Hoeveel boommarters zitten er? Wat is zijn activiteitsgebied? Is er een populatie? Ik nam contact op met de gemeente Vlaardingen of ik een wat grootschaliger onderzoek mocht verrichten naar het voorkomen van de boommarter in de Broekpolder. Uiteindelijk zijn door mij op 67 locaties camera’s gehangen en beelden gemaakt. Met de volgende conclusies:

Eén individu of meerdere exemplaren?: Door het nauwkeurig bekijken van de per individu unieke keelvlek op de videobeelden dacht ik te kunnen concluderen dat het elke keer om het zelfde individu ging. Toen ik echter de gemaakte filmpjes liet zien tijdens mijn presentatie op de bijeenkomst van de werkgroep boommarter Nederland bleek het om (minimaal) 1 man en 1 vrouwelijk exemplaar te gaan.
Wat is zijn activiteitsgebied?: Als alle locaties met waarneming worden ingetekend op een kaart valt op dat de boommarter gebruikt maakt van de gehele Broekpolder. Als ik er wat boeken bij pak is dit niet zo vreemd, want boommarters hebben een groot territorium, zo groot dat het overeenkomt met de oppervlakte van de gehele Broekpolder.
Mogelijke herkomst?: Nu we weten dat het om één of meer boommarters gaat die zich waarschijnlijk in de Broekpolder heeft gevestigd. Blijft de vraag wat de herkomst is van deze boommarters. Mogelijk trekken ze vanaf de wassenaarse duinen meer land inwaarts. Een aantal meldingen bevestigen dit.

 

VIDEO’s
1ste boommarter video broekpolder:
https://www.youtube.com/watch?v=WmP07pLzfpc

Andere dieren in de broekpolder (jonge vos en bosmuizen):

https://www.youtube.com/watch?v=UP6MXdjQX9M

https://www.youtube.com/watch?v=jRLNK-3UQ7g

 

Frank van der Knaap
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.