Aankondiging 12 december 2015 te Delft - informatiemiddag vleermuiswintertellen

Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland nodigt u uit voor een een informatiemiddag over het vinden en herkennen van vleermuizen in winterverblijven. Deze middag vind plaats op zaterdagmiddag 12 december 2015 tussen 13.00 en 17.00 uur in milieucentrum De Papaver in Delft.

 

Wie
De middag is bedoeld voor het uitwisselen van kennis tussen telleiders van het meetnet, deelnemers aan de tellingen en terreineigenaren en beheerders van gebieden met overwinteringsobjecten. Ook geven we een opfriscursus determineren van winterslapende vleermuizen. Ook mensen uit andere provincies zijn welkom maar stuur dan even een berichtje.

 

Programma
• René Janssen zal ons aan de hand van een presentatie met veel foto’s uitleggen hoe we de verschillende soorten kunnen herkennen en wat specifieke verschillen zijn tussen soorten die erg op elkaar lijken. Deelnemers wordt hierbij uitdrukkelijk gevraagd eigen ervaringen te delen.
• Daarnaast zal Anne-Jifke Haarsma een discussie leiden over winterobjecten. Waar overwinteren onze dwergvleermuizen, laatvliegers en meervleermuizen? Welke objecten kennen we en welke nog niet?
• De Zuid-Hollandse telresultaten van de afgelopen paar jaar zullen kort worden toegelicht door Gerben Achterkamp.

 

Ieder jaar tussen 15 december en 15 februari wordt er in Zuid-Holland in zo’n 400 objecten naar overwinterende vleermuizen gezocht. In de afgelopen paar jaar worden hierbij jaarlijks 2500 vleermuizen geteld. De tellingen worden uitgevoerd in het kader van NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen van het CBS. Het meetnet wordt gecoordineerd door de Zoogdiervereniging.

 

Wanneer
Zaterdag 12 december 2015 van 13.00 tot 17.00 uur, start programma 13.30 uur

 

Contact
Gerben Achterkamp, 06-13501934, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Waar
De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft, www.papaverdelft.nl

 

De aankondiging met routebeschrijving download u hier.