Informatiemiddag over het vinden en herkennen van vleermuizen in winterverblijven.

De zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland, Noord-Holland (Nozos) en Vleermuiswerkgroep Noord-Holland nodigen u uit voor een informatiemiddag over het vinden en herkennen van vleermuizen in winterverblijven. 

Ieder jaar tussen 15 december en 15 februari wordt er in heel Nederland naar overwinterende vleermuizen gezocht. De tellingen worden uitgevoerd in het kader van NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen van het CBS.  Het meetnet wordt gecoordineerd door de Zoogdiervereniging. 

Deze middag vind plaats op zaterdagmiddag 10 december 2016 tussen 11.00 en 17.00 uur. Met dank aan aan PWN kunnen we deze middag organiseren in bezoekerscentrum De Kennemerduinen van Nationaal park Zuid-Kennemerland in Overveen. 

Wie
De middag is bedoeld voor het uitwisselen van kennis tussen telleiders van het meetnet, deelnemers aan de tellingen en terreineigenaren en beheerders van gebieden met overwinteringsobjecten in Noord- en Zuid-Holland. Aanleiding voor de middag is met name de opfriscursus determineren van winterslapende vleermuizen. Ook mensen uit andere provincies zijn welkom maar stuur dan even een berichtje.

Voorlopig programma
11:00 Zaal open
11:30 Resultaten van de Zuid-Hollandse wintertellingen door Gerben Achterkamp
12:00 Resultaten van de Noord-Hollandse wintertellingen door Manda of Alke de Jong
12:30 Toelichting NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen door Tom van der Meij van het CBS.  
13:00 Pauze – met zelf meegebrachte lunch
13:30 Toelichting determinatie winterslapende vleermuizen. Anne-Jifke Haarsma zal ons aan de hand van een presentatie van René Janssen met veel foto’s uitleggen hoe we de verschillende soorten kunnen herkennen en wat specifieke verschillen zijn tussen soorten die erg op elkaar lijken.
14:30 Gezamelijk determineren van vleermuissoorten a.d.h.v. foto’s
15:30 Pauze 
15:45 Gezamelijk determineren van vleermuissoorten a.d.h.v. foto’s. Deelnemers wordt hierbij uitdrukkelijk gevraagd eigen ervaringen te delen. 
16:30 Einde 

Wanneer
Zaterdag 10 december 2016 van 11.00 tot 17.00 uur

Opgeven en contact
Gerben Achterkamp, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-13501934 (bellen, sms of whatsapp)

Lunch
De lunch dient u zelf mee te nemen, koffie en thee zijn aanwezig. 

Waar
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Het adres is Zeeweg 12, Overveen (bij parkeerplaats 'Koevlak') maar sommige routeplanners sturen u dan naar het strand. U kunt het beste Zeeweg 14, Overveen invoeren en de borden 'Bezoekerscentrum De Kennemerduinen' volgen.

Bereikbaarheid
http://www.np-zuidkennemerland.nl/4275/bezoekerscentrum-de-kennemerduinen/adres-en-openingstijden

Met de bus
Connexxion, lijn 81 vanaf NS-station Haarlem richting Zandvoort (of vanaf Zandvoort richting Haarlem). Halte: De Kennemerduinen op de Zeeweg. De halte bevindt zich enkel meters vanaf de ingang van parkeerplaats Koevlak, hierachter ligt het bezoekerscentrum.

Met de trein
Vanaf NS-station Overveen is het ongeveer 15 minuten lopen. Loop vanaf het station linksaf de Tetterodeweg op, bij de 2e weg rechtsaf de Kweekduinweg op. U steekt de Militairenweg over en gaat dan linksaf. De Militairenweg gaat bij de rotonde over in de Zeeweg. Bij ingang Koevlak rechtsaf. Voorbij het parkeerterrein bevindt zich het bezoekerscentrum.

Met de auto
Vanuit Heemstede: kies de richting Alkmaar over de Westelijke Randweg N208. Neem afslag Overveen, in Overveen het spoor over, neem vervolgens de 3e afslag op de rotonde (Militairenweg) en rijd bij de volgende rotonde rechtdoor (Zeeweg) richting Bloemendaal aan Zee. Na 200 meter gaat u rechtsaf naar parkeerterrein Koevlak. Als u vanaf het parkeerterrein richting duin loopt dan ziet u aan uw linkerhand het bezoekerscentrum.

Vanuit Haarlem en Alkmaar: neem op de Westelijke Randweg (N208) bij de kunstijsbaan de afslag Bloemendaal. Dit is de Kleverlaan. Ga over de spoorwegovergang rechtdoor en aan het einde linksaf de Bloemendaalseweg op. Sla bij de rotonde rechtsaf (Militairenweg, later Zeeweg N200). Bij de volgende rotonde rechtdoor. Na 200 meter gaat u rechtsaf naar parkeerterrein Koevlak. Als u vanaf het parkeerterrein richting duin loopt dan ziet u aan uw linkerhand het bezoekerscentrum.

Parkeren
U kunt (betaald) parkeren op parkeerterrein Koevlak, naast het bezoekerscentrum. Omdat we ook een zaal gebruiken kan er binnen een uitrijkaart tegen gereduceerd tarief €3,-  worden gekocht. 

Achtergrond informatie:
http://www.zoogdiervereniging.nl/nem/wintertellingen
https://nl-nl.facebook.com/VleerNH/
http://www.nozos.nl/
http://zwgzh.nl/ of https://nl-nl.facebook.com/Zoogdierenwerkgroep-Zuid-Holland-209498079067594

https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/vleermuizenstatistiek

https://www.pwn.nl/consument/natuur/boswachterblog/Paginas/Hangend-de-winter-door.aspx