Nieuwe vleermuissoort voor Voorne-Putten!

Op dinsdag 2 september werd op straat in Spijkenisse een tweekleurige img_0163.jpgvleermuis gevonden. Een oplettende vader die zijn dochter van school af ging halen, vond het merkwaardig dat bij een boom drie katten zaten te zitten. Toen hij ging kijken, stoven de katten weg en zag de man een vleermuis op zijn rug liggen met de vleugels uitgespreid.

Hij heeft snel een oude doek gepakt en de vleermuis voorzichtig, gewikkeld in de doek, op de achterbank van de auto gelegd. Daarna heeft hij mensen van de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland gebeld om de vondst te melden. Ondergetekende heeft de vleermuis opgehaald, een aantal kenmerken bekeken en beschreven om vervolgens in de avond los te kunnen laten.
 
De vindplaats betreft een dichtbebouwde jaren 70/80-wijk met flats (4 tot 5 etages hoog), afgewisseld met laagbouw en groen. Er zijn waterpartijen in de directe omgeving, alsmede groenstroken. De vindplaats ligt op een strategische plek aan de rand van Spijkenisse. En niet zo gek ver van de havens vandaan, waar al eerder tweekleurige vleermuizen zijn gevonden.
De vleermuis is een kerngezonde, weldoorvoede man, met flink opgezette klieren. Woensdagavond is de vleermuis op de vindplaats losgelaten. Dit pas nadat de wijk grondig doorzocht is op andere tweekleurige vleermuizen, maar buiten een aantal baltsende dwergvleermuizen werden er geen andere vleertjes gehoord.

Bijgaand twee foto’s: één foto van de vleermuis en een luchtfoto van de vondstlocatie.vpl_2k.jpg
 
Anton van Meurs
Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland
 
Copyright foto vleermuis: Fam. De Veld, Spijkenisse
Bron foto Spijkenisse: Google Earth