Braakballen onderzoek

De voornaamste informatiebron over de verspreiding van muizen is het uitpluizen van vooral uilenbraakballen. Tussen de slecht verteerbare harde (bot)delen van muizen zitten vaak ook schedelresten. Na een beetje oefening kan vrij eenvoudig worden bepaald welke muizensoorten de uil heeft gegeten. Voor een goede waarneming is het nodig om te weten om welke uilensoort het gaat, waar de uil zich ongeveer ophoud en hoe oud de braakbal ongeveer is. Voor een goed beeld van een omgeving wordt meestal gewerkt met het pluizen van ca. 20 braakballen.

Uilenballen pluizen in Zuid-Holland “www.uilenballenpluizen.nl”

De Zoogdierwerkgroep Zuid-Holland is samen met de Kerkuilenwerkgroep Zuid-Holland en de landelijke Zoogdiervereniging bezig met een onderzoek naar de verspreiding van kleine zoogdieren in Zuid-Holland. Hieraan hebben zich ook meer plaatselijke organisaties aan gecommiteerd zoals KNNV afdeling Voorne, Vereniging voor Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee, Hoekse Waards Landschap en Natuur- en Vogelwacht Dordrecht.


Op “www.uilenballenpluizen.nl” kun je alle informatie over het project terug vinden, zoals de stand van zaken  inclusief de meest recente resultaten van braakbal-analyses.
Voor verspreidingsonderzoek van kleine zoogdieren zijn kerkuilen geschikte medewerkers. Ze zijn niet kieskeurig en eten de door veel roofdieren versmaadde spitsmuizen. Verder zijn ze honkvast en jagen alleen in de directe omgeving van de nestkast. De laatste jaren broeden er weer steeds meer kerkuilen in Zuid-Holland. Momenteel zijn al meer dan 70 broedparen aanwezig in Zuid-Holland.

Wij streven er naar om in twee jaar van alle kerkuilbroedparen uilenballen te verzamelen. Uit elk territorium hebben we tenminste 150 prooidieren nodig, dat betekent dus  meer dan 10.000 schedeltjes en kaken uitpluizen, afborstelen en op naam brengen. Als het eind 2013 klaar is hebben we een goed beeld waar de verschillende muizen en spitsmuizen voorkomen. Maar het is ook een ambitieus project.
Het gemakkelijk om mee te doen. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel.

1.    Je kunt op de agenda van deze website maar ook op die van www.braakballenplluizen.nl zien waar er welke pluisavonden worden georganiseerd en helpen pluizen en leren determineren
2.    Voor jouw groep een pluisavond organiseren en dan kunnen wij voor uilenballen en deskundige begeleiding zorgen
3.    Met je groep zelf een partij pluizen en de resultaten naar ons op sturen
4.    Uilenballen verzamelen van plaatsen waar we nog geen of nog niet genoeg gegevens hebben
5.    Als mensen kerkuilen of braakballen weten te vinden kan dit ook aan ons gemeld worden
6.    Ook van lokaties waar geen broedpaar leeft pluizen wij de braakballen

Voor vragen/opmerkingen:
Kees Mostert
Palamedesstraat 74
2612 XS Delft

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.