Vleermuismeldingen

Sommige soorten vleermuizen maken gebruik van menselijke behuizingen en om deze reden worden ze wel eens gevonden of gevangen in gebouwen door bewoners.
ZWG-ZH probeert meldingen van particulieren of meldingen die binnenkomen bij dierenambulances , vogelopvang of anders te bundelen in jaaroverzichten. Iedere melding is een aanvulling op ons waarnemingenbestand en zegt iets over de verspreiding van vleermuizen.

De meldingen hebben grofweg betrekking op:

  1. dieren uit een kraamkolonie. Vaak worden dan gedurende de maanden mei, juni en juli melding gemaakt van uitwerpselen en/of zacht gepiep van dieren, vrijwel altijd op een onbereikbare plaats zoals een spouwmuur. In juli worden soms jonge vleermuizen gevonden die het vliegen nog niet helemaal onder de knie hebben.
  2. incidentele meldingen van individuele dieren. Deze hebben vooral betrekking op het najaar en de winterperiode, vaak als gevolg van verbouwingswerkzaamheden waardoor vleermuizen zijn verstoord. In ruim 70% van de gevallen gaat het om ruige dwergvleermuizen tijdens de trek of overwinteringperiode.

In Zuid-Holland zijn per regio of stad een aantal vrijwilligers die tips kunnen geven hoe met de (gevonden) vleermuizen om te gaan en vleermuizen desgewenst ook kunnen ophalen. Jaarlijks worden gemiddeld ruim 100 meldingen van vleermuizen in Zuid-Holland geregistreerd. Aandacht voor vleermuismeldingen is een zeer belangrijk onderdeel van actieve vleermuisbescherming en zorgt bovendien ook voor nieuwe waarnemingen.

U kunt zelf waarnemingen doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website
www.vleermuis.net staat onder het kopje ‘Vleermuis gevonden’ te lezen waar u op moet letten.